Споразумението (или липсата на такова) сключено между Великобритания и ЕС

...
 Споразумението (или липсата на такова) сключено между Великобритания и ЕС
Коментари Харесай

Защо Швейцария се притеснява за британската търговия след Brexit?

 Споразумението (или неналичието на такова) подписано сред Англия и Европейски Съюз ще е от огромно значение за Швейцария, която не е член на евросъюза. Изчакването обаче е прекомерно дълго за швейцарците. " Часовникът тиктака ", въздъхва Ян Атесландер от швейцарската бизнес асоциация Economiesuisse.
" Притеснени сме, тъкмо в този момент разпоредбите са ясни, можем да търгуваме с Обединеното кралство, " добавя той.
" В края на март обаче стигаме до значим миг и никой не може да ни каже дали ще има или не съглашение по Brexit, " разяснява Атесландер. Март е основен, защото за тогава е несъмнено Англия да напусне Европейски Съюз в 11 часа вечерта английско време в петък, 29 март 2019 година.

Но я чакайте малко. Защо пък Швейцария, която в никакъв случай не е била част от Европейски Съюз, би трябвало да се тормози за статута на комерсиалните си връзки с напускащата евросъюза Англия?

Причината е в комплицираните двустранни връзки на Швейцария с Брюксел, договаряни две десетилетия, откакто Швейцария реши да не се причислява към Европейски Съюз през 1992 година. Сега 28-членният евросъюз е най-големият търговски сътрудник на Швейцария и Англия, към този момент, е част от него. Близките стопански връзки сред Швейцария и Англия се основават на двустранните съглашения сред Швейцария и Европейски Съюз, изяснява Иво Цимерман, който съставлява швейцарската машинно-инструменталната промишленост.След Brexit тези съглашения няма към този момент да се ползват, отбелязва той. Швейцарският машинно-инструментален бранш, който създава всичко от пробивни машини до машини, които могат да създават автомобилни елементи - е продал артикули за близо 2,5 милиарда швейцарски франка (2,5 милиарда $, 2 милиарда английски лири) във Англия предходната година.

Това е количество, което Цимерман и сътрудниците му не желаят да се трансформира, в случай че не е нагоре. В подобен случай сигурно изобретателните швейцарци към този момент са си подготвили ново комерсиално съглашение с английските сътрудници?
Всъщност не са, за голямо страдание на Хайг Симонян, който е вицепрезидент на британско-швейцарската комерсиална камара. Ръцете на Англия са вързани, защото съгласно съглашението с Европейски Съюз Лондон може да стартира да работи (да договаря нови търговски съглашения със страни отвън ЕС), когато към този момент не е член на евросъюза, сподели той. 

" Така че, публично най-малко, всичко е замразено, " добави Симонян. Това значи, че щвейцарците не могат да си обезпечат лично комерсиално, митническо съглашение и съглашение за придвижването на хората с Англия, до момента в който Обединеното кралство и Европейски Съюз не подпишат съглашението между тях.

Когато английското държавно управление разгласи плануваното си споразумение за Brexit предходната седмича, в Швейцария се почувства известно облекчение. То обаче изчезна бързо поради пререканията на всички политически партии в Камарата на общините на Англия. И до момента в който държавните управления в 27-те столици на страните членки на Европейски Съюз изследват препоръчаното съглашение за напускането на евросъюза, бюрата в швейцарската столица Берн са празни.
Това е странна обстановка за британско-швейцарските търговски връзки. Двете страни взаимно са измежду най-големите си търговски сътрудници и имат постоянни стопански връзки от години.

През 2017 година Англия бе петият по величина задграничен пазар за Швейцария, като износът доближи 11,4 милиарда швейцарски франка съгласно формалните швейцарски данни.
Съответно английският експорт за Швейцария през 2016 година е оценен на 21 милиарда английски лири, шести по мярка за Англия. " Факт е, че всяка неустановеност е отрова за бизнеса, вложенията, за всяко решение ", сподели Симонян.

Швейцарското държавно управление излезе със тактика за понижаване на несигурността, наречена причудливо " Внимавайте за процепа! " ( " Mind the Gap " ). Идеята е да се предотврати регулаторен вакуум с Англия щом пристигна краят на март и съглашението за овакантяване на Европейски Съюз към момента не е контрактувано.

Подчертавайки околните връзки сред Швейцария и Великобритания, в това число 150-те директни полета на ден, 
швейцарски министри пътуват непрестанно до Лондон през последните две години. Разбира се, не за публични договаряния, а за неофициални диалози. Слуховете са, че нещата вървят добре. 

Когато английският външен министър Джереми Хънт посети Берн предишния месец, той сподели на публицистите, че това е било " чудесно посещаване ", въпреки че не пожела да дава отговор на въпроси какво тъкмо е било обсъждано.
Ян Атесландер признава, че той и сътрудниците му в швейцарския бизнес виждат някои благоприятни условия във Англия след излизането й от Европейски Съюз.

Обединеното кралство има високи технологии в производството на промишлени артикули, машините, а автомобилният бранш се разви доста мощно, сподели той. Също във фармацевтиката, химическата промишленост е в действителност първокачествена, натурален сътрудник е, защото и ние се основаваме на нововъведенията, добави Атесландер.
Симонян също вижда благоприятни условия за по-засилена търговия, въпреки че и това е забавно, не във финансовия бранш, в който и двете страни към този момент са доста мощни. В последна сметка те са доста мощни съперници (в света на финансите), тъй че бих бил внимателен в това отношение, сподели той. 

Като се има поради, че всички връзки сред Англия и Швейцария ще бъдат преначертани, Швейцария може да избра някакъв тип митническо съглашение с Обединеното кралство (ако не е в митническия съюз на ЕС).
Може даже да резервира свободата на придвижване с Англия (Швейцария се включи в свободното придвижване в Европейски Съюз преди години, с цел да получи достъп до единния европейски пазар), в случай че Англия е на мнение, че си коства да резервира единствено свободното придвижване с Швейцария.

Никоя от тези варианти обаче не може да бъде контрактувана както би трябвало, камо ли да бъде прилагана, до момента в който Англия и Европейски Съюз не оформят дефинитивно съглашението по Brexitа. Така че дали швейцарците са уверени в бъдещето?

" Уверени може би не е точната дума, " сподели Цимерман. " Знаем, че швейцарското държавно управление прави всичко, с цел да подсигурява измененията да станат безпрепятствено (...), само че към момента има доста незнайни ", добави той.
Краят на март е след четири месеца - не изключително дълъг интервал за преоформяне на търговски връзки, както удостоверяват изглеждащите безкрайни договаряния сред Европейски Съюз и Англия.

Швейцарците не обичат решения в последната минута и не харесват закъсненията. Засега обаче просто ще би трябвало да следят и да чакат.

/БТА/
По публикацията работи: Ралица Пейчева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР